Okulum Yeryüzü tam zamanlı bir okul değildir. Alternatif eğitim modellerinden biri olan orman okulu ekolünü benimsemiş haftanın belilir gün ve saatlerinde ormanda dersler düzenleyen destekleyici faliyet olarak hizmet veriyor.Bakınız gruplarımız...
Okulumuz aslında yeryüzü, orman okulu ilkeleri sebebiyle herhangi bir bina veya yapıalndırılmış alanımız bulunmuyor. Konyaaltı hayat park yanında bulunan ormanlık alanı dersleirmizi yürütmek için kullanıyoruz.
Evet ormanlık alanlar aslında çocuklar ve yetişkinler için riskli. Bu sebeple alanında uzman kişiler tarafından yürütülmelidir. Ormanda faaliyete başlamadan önce çok uzun zamana yayılan bir risk analizi raporu hazırlıyoruz. Flora fauna çalışması yapıyoruz. Çocuklar ormana adım atmadan önce tüm riskleri görmüş ve önlem almış oluyoruz. Yürüyüş yolunda kuru bir dalın çocukların üzerine düşme ihtimalinden, ormanda yaşayan hayvan ve bitki türlerinin zehirli olup olmadığı,ormanlık alanın hastaneye mesafesi ve ulaşım planları, ormanlık alan içinde var olan suyun insan sağlığına zararlı bir madde içerip içermediğine kadar detaylı bir risk analizi yapıyoruz. Her ders öncesi en az bir saat öncesinde alanda yer alıyor ve sınırlarımız dahilinde detaylı günlük kontroller sağlıyoruz. Ayrıca tüm bunların yanında ekipte bulunan herkes ilkyardım sertifikasına sahip. Olası bir durumda ilk müdahaleyi yapabilecek yeterliliğe sahiptir.
Ekipte bulunan tüm liderler Sağlık bakanlığı onaylı ilkyardım sertifikasına sahip. Kayıt esnasında sizlerden aldığımız müdahale izniyle ilk yardımı yapabilecek yeterlilikteyiz. Olası bir kaza durumunda risk analizinde belirlenen acil eylem planı uygulanır.Alandaki müdahale yetersiz kalırsa acil eylem planında belirlenen hastaneye, belirlenen yöntem ile çocuğun ulaştırılması sağlanır. 8 yıllık orman deneyimi içinde acil eylem planını devreye sokacağımız bir kaza yaşanmadığının mutluluğunu duyuyoruz.
Her yaş grubunun ders içeriği ve önceliği farklıdır.
Anne bebek gruplarında, aileler ve çocuğun sosyalleşmesi, doğa ve hazırlanan içerikler ve doğal ortamlar ile uyaran ihtiyacını karşılamak ve tüm gelişim alanlarını desteklemek hedefi vardır.
3-4 Yaş grubu, orman okulu temeli üzerine, okul hayatından önceki anneden ilk ayrışmanın gerçekleştiği, annesiz sosyal ortama ilk adımların atıldığı, çocukları kapsayan bir planlama içerir ve programın merkezinde şefkat, güvenli ayrışma - bağlanma, çocukların sosyal bir çevreye uyumlanması vardır.
4-6 yaş grubu, orman okulu temelinde, çocukların yaparak ve yaşayarak kendi potansiyellerini keşfedeceği alanları sunar.Hayatta kalma becerileri, alet kullanımı,yemek pişirmek gibi becerilerin kazanıldığı, çocuğu merkeze alan serbest oyunun gücüne inanan bir yapıyı sunar.
Çocuğunuzun yaşına ve ihtiyacına göre ilgili grubun dahil olabilirsiniz.
Anne-bebek gruplarını aile katılımlı gerçekleştiriyoruz.
3-4 yaş ilk dersimizi aile katılımlı gerçekleştiriyoruz ardından aileleri aşamalı olarak alandan ayırıyoruz. İhtiyaç duyan aile ve çocuk için bireysel oryantasyon programı yürütüyoruz. Ancak diğer aileler ayrıldıktan sonra aileleri dersimize dahil etmiyoruz. Ebeveynin, çocuğun kendini güvende hissedeceği mesafeye yerleşmesini sağlıyoruz. Bu alandan aşamalı olarak ayrılmasını sağlıyoruz. Bu grupta çocukların annelerinden tamamen ayrılmış bir şekilde derse katılması hedefimiz 3 hafta olarak öngörülüyor. Çocuk hazır ancak aile yine de katılmak istiyorsa, çocukların göremeyeceği mesafeden dersi takip etmesini rica ediyoruz.
4-6 yaş grubu için ilk dersimiz aile katılımlı oluyor. Çocukların alanı tanıması, öğretmenleri gözlemlenmesi ve güven hissetmesi için ilk dersimize aile desteği alıyoruz. Hedefimiz ikinci hafta bu yaş grubunun ormanın girişinde ailesinden ayrılabilmesi. Ancak yine her çocuğun biricik olduğunu bilerek,ihtiyaç halinde bireysel oryantasyon programı hazırlıyoruz ve ebeveynleri aşamalı olarak alanımızdan uzaklaştırıyoruz. Burada ihtiyacı çocuk belirliyor. Çocuk hazır ancak aile yine de katılmak istiyorsa, çocukların göremeyeceği mesafeden dersi takip etmesini rica ediyoruz.
Aile katılımlı atölyelerimizde tüm süreç ebeveynler ile ilerliyor.
Orman okulu ilkelerinden biri olan "Kötü hava yoktur, doğru kıyafet vardır" mottosunu benimsiyoruz. Rüzgar hızının 50 km/s geçmediği,yıldırım ve şimşek riski olmadığı her koşulda ormandayız. Kayıt olduktan sonra tüm mevsim geçişlerinde çocukların nasıl giyinmesi gerektiğinin bilgisini ailelere veriyoruz. Örneğin; en alt kata içlikler, üzerine polarlar, üzerine kar pantolonu, boyunluk ve bere gibi mevsimsel hava şartlarına göre ebeveynlere bilgi verilmekte. Ayrıca kış dersleri boyunca çember alanımızda büyük bir ateş ders bitimine kadar yanıyor. Çocuklar kendi ihtiyaçlarına göre ateş başında ısınabiliyor.
Yağmur kış derslerinin dört gözle beklenen hava durumudur.🙂 Çocuklar yağmurda koşmayı, oyun kurmayı, özgürce çamurlarda oynamayı büyük bir coşku ile karşılar. Buradaki ön koşulumuz doğru kıyafettir.Yağmur çizmesi, yağmur tulumu ve yağmurluk olmazsa olmaz ürünlerimiz.Ayrıca çember alanımızda olası sağanak yağışlar için kurulmaya hazır bir tentemiz bulunmaktadır.
Mevcut gruplarımızda 5 çocuğa bir öğretmen olacak şekilde eşleşme gerçekleşiyor. Her öğretmende orman okulu eğitimlerini tamamlamış, sağlık bakanlığı onaylı ilkyardım sertifikasına sahiptir. Çocuk gelişimi alanında eğitimleri bulunan, alternatif eğitim alanında yurt içi ve yurt dışı tecrübeye sahip öğretmenlerdir.
Orman okulu temel ilkelerinden biriside serbet oyunu içermektedir. Burada amacımız yapılandırılmamış doğal alanlarda, çocukların kendi yeterliliklerini açığa çıkarması ve hem bedensel hem bilişsel gelişimini kendi ritimlerinde ortaya koymalarını sağlayacak alanı sunmaktır. İnanıyoruz ki hiçbir tema, müfredat, etkinlik çocukların içlerinde var olandan daha iyi ve yeterli değildir. Temelinde bunu merkeze almakla birlikte, çocukların ilgileri de takip edilerek her ayın bir teması oluyor. Ağaçlar, örümcekler, mantarlar gibi. Etkileşimli kitap okuma bölümünde bu temalara uygun kitaplar seçiyor, çemberlerde konuşma konusu olarak kullanıyoruz. Bu sayede çocukların doğa farkındalığını, doğa okuryazarlığını desteklemiş oluyoruz. Yine bir yıla yayılmış olan bir örtük müfredatımız var. Alet kullanımı, ateş yakımı, yemek pişirme, barınak yapımı gibi konularda çocukların deneyim kazanabileceği alanlar yaratıyoruz. Herşeyden çok özgürce oyun oynuyoruz. 🙂
Orman okulunun uluslararası bir akışı vardır. Bu akışta önem verdiğimiz ve çok sevdiğimniz rutinlerimzden birisi de erzak zamanıdır. Yemek yemenin birleştirici gücünüde, evlerimizden getirdiğimiz sağlıklı atıştırmakları paylaşarak, etkileşim kurarak bu zamanı değerlendiriyoruz.
Orman parkurumuz her yaş grubu için farklılık gösteriyor. Burada temel aldığımız çocukların gelişimsel ihtiyaçları. Küçük yaş grubu gelişimine uygun kısa bir rota yürürken, büyük yaş grubu daha uzun bir rotadan çember alanımıza ulaşıyor. Aynı zamanda çocukların bireysel farklılıklarını ve ritimlerini önemsiyoruz. Bu sebeple parkurda duraklarımız var. Arkadan daha yavaş gelen çocukların acele etmemesi için hızlı gidenler burada dinlenip diğer arkadaşlarını bekliyor. Yine çocukların ihtiyaçlarını merkeze alan bir yaklaşım sergilediğimiz için, ihtiyaç duyan çocuk çember alanımızda daha sakin bir uğraş ile dinlenebiliyor. Genelde ormanda bu özgürlüğün tadını çıkarmayı tercih ediyorlar.
Ekipmanlarımız içinde portatif bir tuvalet, hijyen malzemeleri, el yıkamak için suyumuz bulunuyor. Mahremiyet değerlerine saygı duyulacak şekilde çocuklar ihyiyaçlarını öğretmen desteği ile giderebiliyor.
Buraya tıklayarak kayıt formuna ulaşabilirsiniz. Formu doldurduktan sonra paylaştığınız iletişim numarası üzerinden sizinle irtibata geçilecek, diğer tüm detaylar iletilecektir.
Copyright © 2023 Cropa Software - All rights reserved